mail tel facebook linkedin docs monitor mouse plus chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up chevron-with-circle-down chevron-with-circle-left chevron-with-circle-right chevron-with-circle-up minus plus2 arrow-circle-down

Vállalati felelősség

A média erejével a fenntartható fejlődés útján

Földünk, közvetlen környezetünk és társadalmunk fenntartható fejlődése érdekében legerősebb erőforrásunkat, újságírói küldetésünket tudjuk a leghatékonyabban szolgálatba állítani: hitelesen és közérthetően tájékoztatunk, inspirálunk, követhető példákkal könnyítjük meg olvasóink saját döntéseit. Hiszen lapjainkon, online kiadványaink felületein és közösségi csatornáin keresztül olvasók millióit érjük el.

Amit tehát Magyarország egyik legnagyobb kiadóvállalataként mi tehetünk, az az, hogy a média erejét állítjuk annak szolgálatába, hogy a jövő generációi egy élhetőbb bolygón élhessenek.

A fenntartható fejlődés eszméjét hétköznapi nyelvre fordítjuk. Ráközelítünk azokra a „kockakövekre”, lépésekre, lehetőségekre, amelyeken haladva a tudatosabb fogyasztás, a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok támogatása, a partneri összefogások, a békésebb együttélés, a mindenkit megillető minőségi oktatás, valamint az élővilág sokszínűségének megőrzéséhez vezethet az út. Így támogatjuk olvasóinkat egyéni megoldásaikban.

Gondolatot ébresztünk. Tanácsot adunk.

Ízelítő tartalmainkból: https://cselekedjmost.hu/tartalmi-valogatas

Felelős vállalat

2021-ben átvilágítottuk működésünket, és a közepes és nagyvállalatok szakszerű karbonlábnyom-felmérése, valamint ESG-értékelése terén mértékadó szakértők – a Bureau Veritas és a Planet Fanatics’ Network – bevonásával önkéntes alapon megmértük működésünk ökolábnyomát, valamint fenntarthatósági szempontrendszer mentén értékeltük működésünket, az eredmények ismeretében pedig megalkottuk fenntarthatósági stratégiánkat. Elkötelezettek vagyunk a klímasemlegesség mellett: károsanyag-kibocsátásunkat a jövőben fokozatosan csökkentjük. A nem csökkenthető kibocsátások esetén a hosszútávon fenntartható kompenzálást tartjuk követendőnek.

Tudtad?

A 2019-es bázisévben vállalatcsoportunk teljes kibocsátása 9.980 MG co2e volt. Ennek közel 85%-a az ún. scope 3 csoportba tartozik, azaz olyan kibocsátás, amelyet nem a vállalat tart ellenőrzése alatt. 2020-ra kibocsátásunkat több mint 1.000 tonnával, 12%-kal csökkentettük. De nem érjük be ennyivel, megyünk tovább!

Nézd meg karbonlábnyom megfelelőségi igazolásunkat!

Ezt tesszük irodai működésünk karbonlábnyomának csökkentéséért:

 1. Átalakítottuk budapesti irodánk munkafolyamatait: hibrid munkavégzést és desk-sharing rendszert vezettünk be, ezzel csökkentve az ingázás és az irodaház üzemeltetésének karbonlábnyomát.
 2. Korszerűsítjük irodaházunk energiaellátását, a hűtést és a fűtést földgáz felhasználása helyett hőszivattyúval biztosítjuk.
 3. Tovább növeljük napelem és -kollektor parkunk hatékonyságát. Irodaházunk tetőszintjén 135 négyzetméternyi területen 2011 óta működik napkollektor és napelem rendszerünk, amelyek zöld energiával támogatják az épület mindennapi üzemelését. Napelemeinkkel évente átlagosan 20.000 kwh energiát termelünk, amely nagyban csökkenti a villamosenergia-felhasználásunkat, a napkollektorok pedig a melegvíz-ellátásban és a kazánok felmelegítésében – így közvetve gazfogyasztásunk csökkentésében – játszanak hatékony szerepet.
 4. Az energiabeszerzést származási garanciák által fenntarthatóbbá tesszük.
 5. A hagyományos irodai fényforrásokat LED-es technológiára cseréljük.
 6. Támogatjuk a városi közlekedés alternatív lehetőségeit, kerékpártárolókat létesítettünk kollégáink számára.

Felelős termékelőállítás

Online médiafelületeink mellett kínálatunk gerincét nyomtatott lapok széles tárháza adja. Ezért a legfontosabb feladatunk, hogy lapjainkat fenntartható termékelőállítási és terjesztési folyamatok mentén készítsük és juttassuk el az olvasókhoz.

Tudtad?

Az eladatlan lapjainkból többek között tojástartók készülnek.

Ezt tesszük nyomdai folyamataink karbonlábnyomának csökkentéséért:

 1. Nyomtatott termékeinkhez EU Ecolabel tanúsítvánnyal rendelkező papíralapanyagot használunk, kiadványainkhoz csak fenntartható erdőgazdálkodásból származó papírt szerzünk be.
 2. Lapjainkat csak akkor csomagoljuk, ha különleges ajánlattal készülünk olvasóinknak. Csomagolóanyagunkat az elmúlt években környezetbarát biofóliára cseréltük, melynek használatára fokozatosan állunk át. A GLAMOUR és GEO magazinok esetében csak ilyet használunk.
 3. Optimalizáljuk terjesztési folyamatainkat és a remittendagazdálkodást, növeljük az újrahasznosítás mértékét.
 4. Az optimális anyagfelhasználással, a hatékonyság javításával és a nyomdatechnológia folyamatos megújításával fenntarthatóbbá tesszük nyomdai folyamatainkat.
 5. A cégcsoportunk kecskeméti nyomdájában keletkező hulladék 100 százalékát átadjuk szakszerű újrahasznosításra.

Felelős munkaadó

Szemléletformáló tevékenységünket magunkra nézve is alkalmazzuk. Munkatársaink ebben nem csupán partnerek, de sok esetben ők maguk kezdeményeznek egy-egy olyan új projektet, amely előrébb visz bennünket akár a tudatosabb újrahasznosítás, különböző jótékonysági összefogások, vagy akár közvetlen környezetünk zöldebbé formálásához. Munkaadóként ezeket felkaroljuk, erőforrásokkal támogatjuk. Többek között:

 1. Irodaházunkban szelektíven gyűjtjük a szemetet.
 2. A munkahelyi étkezési feltételek javításával tudatos táplálkozásra ösztönözzük munkatársainkat.
 3. Kollégáink bevonásával közösen zöldítjük irodaházunk közösségi tereit.
 4. Küzdünk az élelmiszerpazarlás és a nélkülözés csökkentéséért, a Magyar Élelmiszerbank Egyesülettel való együttműködésünk hosszú évekre nyúlik vissza. Kollégáinkkal közösen évről évre jótékonysági sütivásárt rendezünk, a befolyó összeget teljes egészében az Élelmiszerbanknak ajánljuk fel. 2021 őszén 30 önkéntes munkatársunk 150 rászoruló vacsoráját készítette el a JótéKonyha kezdeményezés keretében.
 5. 2021 karácsonyán a jótékonyság örömét osztottuk meg vállalatunk kiemelt partnereivel: az Élelmiszerbank ajándék kekszcsomagjaival nemcsak édes pillanatokat szereztünk üzletfeleinknek, de megvásárlásukkal dobozonként 47, összesen pedig 5,5 ezer élelmiszercsomag elkészítését is támogattuk.
 6. A Sétaműhely bevonásával Bolygóbarát Budapest néven tematikus városi sétaprogramot dolgoztunk ki, melynek állomásain végighaladva számos olyan urbánus lehetőséget (többek között csomagolásmentes üzletet, adományboltot, közösségi kertet, fair trade kávézót) ismernek meg az érdeklődők, melyekkel saját ökolábnyomukat is csökkenthetik.

Folyamatosan erősítjük a vállalatunk

tisztességes működését biztosító irányelveket

Magatartási kódexünk rögzíti mindazon szakmai és etikai normákat, melyek mind munkaadóként, az üzleti élet szereplőjeként, versenytársként, mind pedig a társadalom felelősségteljes tagjaként biztosítják vállalatunk hitelességét és sikerét.

Bármely kollégánk igénybe veheti a Speak Up rendszert, amely a munkavégzés során esetlegesen felmerülő visszaélések anonim bejelentésére szolgál.

Belső képzési programunk, a Ringier to Digital Campus segítségével azon dolgozunk, hogy munkatársaink készségkészletének javításával, új módszerek, technológiák elsajátításával stabil alapot biztosítsunk a digitális világban való eligazodáshoz.

Hiszen hosszú távra tervezünk.

7