mail tel facebook linkedin docs monitor mouse plus chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up chevron-with-circle-down chevron-with-circle-left chevron-with-circle-right chevron-with-circle-up minus plus2 arrow-circle-down

Kiderült, melyik a magyarok kedvenc egészséges étele

Két szavazat döntötte el a kérdést

2022. december 12.

A Mit eszik az ország? gasztrofelmérés-sorozat ötödik felvonásában közel 1500 szavazó véleménye alapján végre kiderült a magyarok kedvenc egészséges étele. A verseny kiélezettségét jól mutatja, hogy az első és a második hely között csupán 2 szavazat döntött. Az online felmérésből kiderült az is, hogy a válaszadók 57 százaléka táplálkozik egészségesen, több mint kétharmaduk pedig fogyókúrázott már élete során.

A magyarok kedvenc hazai és nemzetközi fogásai, süteményei és grillételei után az immár ötödik alkalommal meghirdetett Mit eszik az ország? online kutatásában ezúttal arra keresték a választ, hogy milyen egészséges ételeket fogyasztanak előszeretettel a honfitársaink.

www.miteszikazorszag.hu oldalon közel 1500-an adták le voksaikat, az NRC netpanel rendszerét használva. A szoros versenyben a grillezett hús görög salátával nyerte el a magyarok kedvenc egészséges fogása címet. A nők körében is ez étel volt a legnépszerűbb, de a férfiaknál a grillezett hal salátával végzett az élen. Érdekesség, hogy a két megnevezett étel között összesítésben mindössze két szavazat volt a különbség.

A dobogó harmadik fokára a főzelékfélék fértek még oda, az első ötben pedig a zöldséges krémlevesek és a csirkemell színes zöldségekkel érdemelt még helyet. A top 10 a sajttállal, a párolt rizses sült csirkével, a töltött grillezett gombával, a tonhalsalátával és az édesburgonyával tálalt karfiolfasírttal lett teljes.

A fogyókúrák nemzete vagyunk

Az ötletgazdák ezúttal arra is kíváncsiak voltak, mit gondolnak a magyarok az egészséges táplálkozásról és annak milyen lehetőségeit választják. Ratkai Krisztina gasztro főszerkesztő, a kutatás megálmodója az eredményeket ismertetve elmondta, a válaszadók 57 százaléka nyilatkozott úgy, hogy egészségesen táplálkozik, 34 százaléka még nem, de szeretne egészséges ételeket fogyasztani, és csupán 8 százalék nem is figyel arra, mit eszik.

A legtöbb válaszadó 3-4 alkalommal eszik naponta és nagyon sokan törekednek arra, hogy minden nap fogyasszanak zöldséget- gyümölcsöt, eleget igyanak és kerüljék a cukrot.

Arra a kérdésre, hogy miért nem esznek egészségesen, az érintettek megközelítőleg fele felelte azt, hogy drágának tartja, 20 százaléknak nincs ideje rá, a kitöltők 12,9 százalékát pedig nem érdekli ez.

„A kutatás alapján elmondható, hogy a fogyókúrázók nemzete vagyunk. A válaszadók közel háromnegyede kipróbált már valamilyen módszert a súlycsökkentésre, és csak a 27 százalékuk nem fogyózott még sosem. A legnépszerűbb a szénhidrátcsökkentett diéta, és az általunk felkínált 10 módszer mellett még további 37 különböző diétát is megjelöltek a kitöltők. Ilyen volt a 16/8, a 90 napos, a svéd vagy a flexibilis diéta a teljesség igénye nélkül” – fogalmazott Ratkai Krisztina.

7