mail tel facebook linkedin docs monitor mouse plus chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up chevron-with-circle-down chevron-with-circle-left chevron-with-circle-right chevron-with-circle-up minus plus2 arrow-circle-down

A digitális életmódnak is van öko-lábnyoma. Kövessük!

A blikk.hu után a glamour.hu karbonkibocsátását is mérni kezdtük

A digitális életmód és az online adatforgalom, ezek részeként pedig az online tartalomfogyasztás is jelentős ökológia terhelést generál. 2020-as kimutatások szerint a digitális technológiák és az internet használata mintegy 4 százalékban járul hozzá az üvegházhatású gázok kibocsátásához.

Elsőként a magyar médiavállalatok közül kiadónk 2023 nyarán kezdte el mérni és csökkenteni online kiadványainak karbonkibocsátását. A folyamat a legnagyobb napi látogatószámú hazai híroldal, a blikk.hu karbonhatékonyságának mérésével indult, 2024 elején pedig a glamour.hu mérésével folytatódott.

A blikk.hu-n 2023 ősze óta, a glamour.hu-n pedig 2024 áprilisa óta látható az a hitelesítő embléma, amely megmutatja felhasználóinknak: ez az oldal méri és figyelemmel kíséri saját öko-lenyomatát.

A kisebb digitális öko-lábnyomhoz vezető úton az első fontos lépés a mérés és monitorozás, amelyet következő lépésként a kibocsátás csökkentése követ. Szakmai partnerünk ebben a folyamatban a Carbon.Crane.

7