mail tel facebook linkedin docs monitor mouse plus chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up chevron-with-circle-down chevron-with-circle-left chevron-with-circle-right chevron-with-circle-up minus plus2 arrow-circle-down

Főnixek, sárkányok és farkasok: elkészült Közép- és Kelet-Európa TOP100 tech vállalatának rangsora

A toplistán 5 magyarországi székhelyű vállalkozás is szerepel

A legnagyobb közép- és kelet-európai tech cégek összértéke mára meghaladja a 130 milliárd dollárt, ami tizenkétszer több, mint egy évtizeddel ezelőtt volt, a növekedés ütemében pedig még Kínát is megelőzi.

A Digital Champions CEE rangsort naprakész adatok alapján, szigorú pénzügyi kritériumok mentén állította össze a Digital Poland Foundation, melynek alapítói és stratégiai partnerei között a Ringier Axel Springer Lengyelország is szerepel. A listán olyan közép- és kelet-európai tech vállalatok kaptak helyet, melyek nemcsak a digitális gazdaság hajtóerejét adják, de a világjárvány utáni gazdasági fellendüléshez is hozzájárulnak.

A toplista élen álló cégeket elsősorban nem EBITDA eredményük, hanem piaci kapitalizációjuk alapján állították sorrendbe. A listán csak olyan vállalatok kaptak helyet, melyek bevételük túlnyomó részét digitális termékek és szolgáltatások értékesítéséből szerzik. A rangsor összeállításához speciális platformok – mint a Dealroom, a Merger Market vagy a Pitchbook –, valamint több mint 40 magántőke- és kockázatitőke-alap szolgáltatta az adatokat.

A rangsor a digitális „bajnokokat” három kategóriába sorolta a vállalatok értéke alapján:

  • Főnixek (Digital Phoenixes) – Az első kategóriába azok a vállalatok tartoznak, melyek értéke meghaladja az 1 milliárd USD-t.
  • Sárkányok (Digital Dragons) – A második kategóriát a 250 millió USD és 1 milliárd USD közötti értékű vállalatok erősítik.
  • Farkasok (Digital Wolves) – A harmadik kategóriába pedig a 100-250 millió USD közötti értékű vállalatok esnek.

A jelentés szerint a kelet-közép-európai régió 100 digitális „bajnoka” közül 36 úgynevezett Digital Phoenix, köztük egy magyar vállalkozás is képviselteti magát. A Főnix kategóriába tartozó vállalatok összesített értéke több, mint 88%-át teszi ki a 100-as rangsorban szereplő cégek összértékének.

A digitális toplistát alkotó vállalatok háromnegyede az e-kereskedelem, a szórakoztatóipar, a felhőalapú SaaS (Software as a Service) szolgáltatások, a FinTech (pénzügyi technológia) és a média területén tevékenykedik.

A kutatásban résztvevő 13 ország közül a területükön működő vállalkozások piaci kapitalizációja tekintetében Magyarország a hatodik, míg a cégek számában a hetedik helyen szerepel. A legtöbb tech „bajnok” a balti országokban koncentrálódik, őket szorosan követik a Visegrádi csoport (V4) országai.

A régió legkiemelkedőbb országai a digitális cégek értékét tekintve Lengyelország (Allegro, InPost, CD Projekt), Románia (UiPath, eMAG, Bitdefender), valamint Észtország (Wise, Bolt, PlayTech).

A felmérés részletei ide kattintva olvashatók, a teljes angol nyelvű jelentés pedig itt tölthető le.

A Digital Poland Foundation-ről

A Digital Poland Foundation az innováció és a digitalizáció szerepének feltérképezését segíti elő Lengyelország gazdasági fejlődésében. A szervezet különböző iparágak szervezeteit fogja össze, küldetése, hogy Lengyelországot a digitális innováció központjává tegye.

7